Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

In de grafiek ziet u de ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad en de actuele dekkingsgraad in de afgelopen 12 maanden. Daarnaast is de minimaal vereiste dekkingsgraad weergegeven.

Afgelopen maand
(februari 2024)

120,7%

Gemiddelde afgelopen jaar
(t/m februari 2024)

122,5%

Draai je telefoon voor de volledige grafiek
  • De actuele dekkingsgraad is de meest recente dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad wordt telkens aan het eind van de maand gerapporteerd. Ongeveer 12 werkdagen na het einde van de maand is de laatste stand beschikbaar op de website.
  • De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de laatste 12 maanden. Veel besluitvorming is gebaseerd op de beleidsdekkingsgraad. Door het gebruik van een gemiddelde verkleint de kans dat deze besluitvorming wordt gebaseerd op een uitschieter naar boven of naar beneden.
  • De minimaal vereiste dekkingsgraad is de dekkingsgraad die SPOA volgens de wetgeving minimaal zou moeten hebben. Deze dekkingsgraad is 104,2%. Een pensioenfonds mag niet langer dan vijf jaar een beleidsdekkingsgraad lager dan de minimaal vereiste dekkingsgraad hebben. Na vijf jaar is het fonds verplicht in te grijpen om de dekkingsgraad versneld te verhogen. In de meeste gevallen zal dat alleen kunnen door de pensioentoezeggingen te verlagen.

Dekkingsgraad

De ontwikkeling van het vermogen en de verplichtingen moeten goed tot elkaar in verhouding staan. Dat wordt zichtbaar in de dekkingsgraad; de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van SPOA. Groeit het vermogen sneller dan de verplichtingen, dan kan misschien de pensioentoezegging worden verhoogd door meer indexaties. Stijgen de verplichtingen sneller dat het vermogen, dan kan dit leiden tot het korten van de pensioenen of een verhoging van de premies.

Het management van de verhouding tussen de ontwikkeling van het vermogen en de ontwikkeling van de pensioenverplichtingen is een belangrijke taak van het bestuur van SPOA en komt elke bestuursvergadering aan de orde.

Eind februari is onze actuele dekkingsgraad op een voorlopige eindstand uitgekomen van 120,7%. Dat betekent dat SPOA voor elke 100 euro aan toekomstige pensioenbetalingen 120,70 euro in kas heeft.