Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

Welkom bij het 1-2-3 pensioen

Dit is een pensioenregeling van de Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hoe wij omgaan met maatschappelijk verantwoord beleggen, leest u op onze website bij Duurzaam beleggen en ESG-beleid.

In het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling.
Meer informatie over alle onderwerpen in laag 1.
Juridische en beleidsmatige documenten van de pensioenregeling.

Hoe bouwt u pensioen op?

U bouwt op drie manieren pensioen op:

A. AOW: dit pensioen krijgt u van de overheid als u in Nederland gewoond of gewerkt hebt. Op www.svb.nl leest u meer over de AOW.

B. Pensioen bij SPOA. U bouwt dit pensioen op via uw werk als apotheker in een openbare apotheek. Hierover gaat dit Pensioen 1-2-3.

C. Pensioen dat u zelf regelt. Bijvoorbeeld met een lijfrente of banksparen.

Meer

Ieder jaar bouwt u een stukje van uw pensioen op. Het pensioen dat u zo opbouwt, is de optelsom van al die stukjes. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u dit pensioen zolang u leeft. Dit heet een middelloonregeling.

Meer

U bouwt jaarlijks een deel van uw uiteindelijke pensioen op. Dat doet u niet over uw hele inkomen. Er geldt een maximum inkomen van € 104.089,00 op fulltime basis. Over € 17.545,00 bouwt u in 2024 geen pensioen op. Dit 'drempelbedrag' ook wel 'franchise' genoemd compenseert voor het feit dat u later een AOW-uitkering ontvangt. Over het bruto inkomen min de franchise bouwt u jaarlijks in principe 1,30 % aan pensioen op. In 2024 bouwt u eenmalig*, 1,85 % aan ouderdomspensioen op. Daarnaast is er een vaste jaarlijkse indexatie van 1,5 % tot de pensioenrichtleeftijd.

*SPOA heeft binnen de fiscale en financiële mogelijkheden besloten om dit jaar extra opbouw toe te kennen.

Meer

U ontvangt elk kwartaal een nota van ons. Als apotheker in een openbare apotheek bent u zelf verantwoordelijk voor de betaling hiervan.

Meer