Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A

eHerkenning is de manier van inloggen voor ondernemers. Hiermee logt u op één manier veilig in bij de online diensten van een groeiend aantal organisaties in de (semi-) publieke sector. Met eHerkenning weten organisaties zeker dat u bent wie u zegt én dat u mag doen wat u wilt doen. Daarnaast geeft eHerkenning u zekerheid dat de site waar u inlogt betrouwbaar en veilig is. Voor het aanvragen van een eHerkenningsmiddel is het nodig dat u bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Bent u zelfstandige apotheker en hebt u een registratiebrief ontvangen om in te loggen met eHerkenning, lees dan verder. Bent u een administratiekantoor of werkgever, lees dan de informatie onderaan deze pagina.

Aan de slag met eHerkenning in 3 stappen

Het regelen van een eHerkenningsmiddel is niet moeilijk, maar houd er wel rekening mee dat de aanvraag minimaal een aantal werkdagen in beslag neemt. Ook is een inlogmiddel van eHerkenning niet gratis. De reden daarvoor is dat eHerkenningsmiddelen worden uitgegeven door leveranciers die door de overheid worden erkend. Het uitgeven, beheren en verwerken van eHerkenning kost geld. Deze kosten worden verdeeld onder de gebruikers: (overheids)organisaties die diensten aanbieden, ondernemers die deze diensten afnemen en de leveranciers. De prijs van een eHerkenningsmiddel is doorgaans enkele tientjes per jaar en verschilt per leverancier. In het leveranciersoverzicht op de officiële website van eHerkenning kunt u de kosten vergelijken.

Stap 1. Start de voorbereiding

Om een account aan te kunnen maken voor Mijn Pensioenadministratie, is het nodig dat u:

  • In het bezit bent van een eHerkenningsmiddel op ten minste niveau EH3.
    Een inlogmiddel van eHerkenning is altijd persoonsgebonden. Het middel zelf kan nooit worden gedeeld of overgedragen. U bent vrij om te bepalen bij welke leverancier u een eHerkenningsmiddel koopt.
  • De dienst portal.mijnpensioenadministratie.nl van Pensioenuitvoeringsorganisatie AZL N.V. hebt toegevoegd via uw eHerkenningsleverancier.

Stap 2. Aan de slag!

U hebt al een eHerkenningsmiddel: upgraden
Beschikt u al over een eHerkenningsmiddel? Ga dan na of uw huidige eHerkenningsmiddel voldoet aan de bovengenoemde criteria. Voldoet het eHerkenningsmiddel nog niet? Dan regelt u een upgrade naar een hoger betrouwbaarheidsniveau via uw leverancier van eHerkenningsmiddelen.

U hebt nog géén eHerkenningsmiddel: aanvragen
Beschikt u nog niet over een eHerkenningsmiddel? Vraag dan een eHerkenningsmiddel aan bij een erkende leverancier. Volg hiervoor het stappenplan op eherkenning.nl. Deze leid u door de belangrijkste onderdelen van het aanvraagproces.

Stap 3. Uw administratiekantoor toegang machtigen via eHerkenning (optioneel)

Wilt u een administratiekantoor machtigen om uw pensioenadministratie te regelen. Leg dan een (keten)machtiging vast voor uw administratiekantoor vast bij de leverancier van uw eHerkenningsmiddel. Dit doet u per persoon en per dienst.

In het proces van machtigen via uw eHerkenningsleverancier heeft u de keuze uit 2 opties: een reguliere machtiging of ketenmachtiging. Welke van de twee u kiest, maakt geen verschil voor het toegangsproces of het inloggen op Mijn Pensioenadministratie. In tegenstelling tot de informatie op eHerkenning.nl heeft u in beide gevallen (ook bij ketenmachtiging) ieder een eigen eHerkenningsmiddel, uzelf maar ook uw administratiekantoor, nodig voor Mijn Pensioenadministratie.

Machtigen kan tijdens het aanvraagproces, maar ook op een later moment. In het laatste geval maakt u gebruik van een wijzigingsformulier of de online beheermodule van de leverancier van uw eHerkenningsmiddel. Bespreek met uw eHerkenningsleverancier wat nodig is om een administratiekantoor te machtigen.

Houd er rekening mee dat een administratiekantoor pas kan inloggen, nadat u zelf het registratieproces in Mijn Pensioenadministratie hebt afgerond.

Niet vergeten: het is van belang dat u als zelfstandig apotheker aanvullend op de stappen voor eHerkenning instelt vanaf welke datum uw administratiekantoor toegang mag hebben tot uw gegevens en inzage tot uw gegevenshistorie. Dit regelt u in het portaal. Meer hierover leest u in Hoe geeft u een machtiging af?

Inloggen met eHerkenning als werkgever of administratiekantoor

Zorg dat u over een (geschikt) eHerkenningsmiddel beschikt. Wilt u weten waar uw eHerkenningsmiddel aan moet voldoen of hebt u vragen over het aanvraagproces? Volg dan stap 1 en 2 uit het stappenplan hierboven.

Houd er rekening mee dat u pas kunt inloggen nadat de apotheker:

  • Een account heeft aangemaakt in Mijn Pensioenadministratie;
  • Voor u toegang heeft gemachtigd via zijn eigen eHerkenningsleverancier met een (keten)machtiging;
  • In Mijn Pensioenadministratie heeft ingesteld vanaf welke datum u toegang mag hebben tot zijn gegevens en inzage tot zijn gegevenshistorie.

Meer weten?

Voor meer informatie over eHerkenning kunt u terecht op de officiële website van eHerkenning.