A

A
Gepubliceerd op 09-04-2021

Hebt u ergens kort pensioen opgebouwd?

Hebt u in het verleden ergens kort gewerkt? En dus ook kort pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds? Dan is de kans groot dat u een ‘klein pensioen’ hebt. Dat is een pensioen van minder dan zo’n € 500 bruto per jaar. Pensioenfondsen gaan deze kleine pensioenen automatisch overdragen naar uw nieuwe pensioenfonds.

Pensioenfondsen mogen sinds 2018 een klein pensioen (tot ruim € 500 bruto per jaar) automatisch overdragen. Dat gebeurt nadat u pensioen gaat opbouwen bij een ander pensioenfonds. Het pensioen gaat dan naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. 

Klein pensioen van voor 2018 verhuist nu ook met u mee 
Misschien hebt u ook nog een klein pensioen staan dat u vóór 2018 hebt opgebouwd. Ook die kleine pensioenen gaan pensioenfondsen nu automatisch overdragen. Het voordeel is dat al uw pensioen op één plaats komt te staan. Dat geeft u meer overzicht. En u hoeft er niets voor te doen. 

Wat gaat er nu gebeuren?
In Nederland zijn er zo’n 2 miljoen kleine pensioenen. Het is niet mogelijk om die pensioenen allemaal tegelijk over te dragen. Er komt veel werk bij kijken. Pensioenfondsen en verzekeraars spreiden deze overdracht daarom over een periode van twee jaar. Dat gebeurt tussen april 2021 en april 2023.

Wat betekent dit voor u?
U hebt vroeger ergens anders pensioen opgebouwd (en bent nu bij ons fonds) 
Log in op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar ziet u hoeveel pensioen er voor u is en waar dit nu staat. Is het bedrag lager dan € 503,24 bruto per jaar? Dan kan uw oude pensioenfonds dit pensioen aan ons overdragen. (Let op: niet alle pensioenfondsen doen dit.) De waarde voegen we toe aan het pensioen dat u bij ons hebt opgebouwd. U krijgt van ons bericht als wij het pensioen hebben ontvangen. U hoeft niets te doen.

U hebt vroeger bij ons fonds pensioen opgebouwd (en bent nu bij een ander fonds)
Log in op het deelnemersportaal van onze website. Daar ziet u hoeveel pensioen er voor u is. Is het bedrag lager dan € 503,24 bruto per jaar? Dan dragen wij dit pensioen over aan het fonds waar u nu pensioen opbouwt. Waarschijnlijk gebeurt dat dat november 2021.

Als wij uw pensioen overdragen krijgt u van ons bericht. Wij vertellen u hoeveel we overdragen en aan welke organisatie. Van uw huidige pensioenfonds of verzekeraar ontvangt u ook bericht als ze het pensioen ontvangen hebben. Wilt u eerder uw pensioen overdragen? Dan kunt u dit ook zelf aanvragen. Dat doet u bij uw huidige pensioenfonds of verzekeraar. 

U bent uit dienst en bouwt geen pensioen (meer) op via uw werk
Bouwt u nu geen pensioen op via uw werk? Dan blijft uw pensioen gewoon bij ons staan. U bent dat niet kwijt. Wij nemen contact met u op zes maanden voordat uw pensioen ingaat. Het kan zijn dat wij u aanbieden om het bedrag dan in één keer uit te betalen. 

Groter pensioen overdragen?
U kunt ook een groter pensioen meenemen naar uw nieuwe fonds. Dat gaat niet automatisch en kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat moet u zelf aanvragen bij uw nieuwe pensioenfonds. Een waardeoverdracht naar ons fonds vraagt u snel en makkelijk online aan via het deelnemersportaal

Meer informatie
Hebt u hierover nog vragen? Neem contact op. Wij helpen u graag.