Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 09-06-2017

Terugblik op de crisisjaren

Waarom is er meer dan 20% gekort, terwijl de omvang van het vermogen is verdubbeld? SPOA heeft de pensioenen moeten korten in de jaren 2011, 2012, 2013 en 2014. Deelnemers en gepensioneerden zijn daarmee teleurgesteld in hun verwachtingen ten aanzien van hun pensioen. Dit heeft geleid tot ergernis, maar ook onbegrip. Het vermogen is in dezelfde periode immers fors gegroeid. Een veelgehoorde vraag is dan ook of die korting echt nodig was.

Rekenrente

Onderwerp van discussie is vaak de rekenrente. De rente die pensioenfondsen verplicht zijn te hanteren voor de berekening hoeveel premie en vermogen nodig is om de pensioenen te kunnen betalen. Die rekenrente is gekoppeld aan de marktrente. De marktrente is in de afgelopen jaren fors gedaald.

 

Impact rentedaling op lange termijn is fors

Voor een pensioenfonds heeft de daling van de rente op langere termijn grote gevolgen. Een rentedaling van 1% kan op termijn circa 20% minder vermogen opleveren. Fondsen moeten met de rente rekening houden in het vermogen dat ze moeten aanhouden.

 

Het benodigde vermogen om de pensioenen van alle deelnemers te kunnen betalen (de pensioenverplichtingen), is na een rentedaling veel hoger. De dekkingsgraad, waarin de verhouding tussen het vermogen en de pensioen verplichtingen zichtbaar wordt, daalt bij 1% rentedaling dus al flink.

 

Fondsen hebben zich de afgelopen jaren tegen de risico’s van rentedaling kunnen afdekken. Na de crisis hebben veel fondsen hier ook (deels) voor gekozen. Ook SPOA heeft bewust gekozen voor gedeeltelijke afdekking. Niet geheel, omdat het pensioenfonds ook weer wil profiteren op het moment dat de rente weer gaat stijgen. Hierdoor is de dekkingsgraad in de afgelopen periode laag gebleven.

 

Waarom is de korting bij SPOA hoger dan bij de meeste anderen?

SPOA heeft van oudsher een beleid gevoerd om de dekkingsgraad laag te houden in ruil voor een hogere pensioentoezegging voor de deelnemers. Dat paste bij de kenmerken van de beroepsgroep. Dit beleid heeft tot gevolg gehad dat de dekkingsgraad van SPOA sneller onder de grens van 100% daalde dan bij andere fondsen met een hogere dekkingsgraad en een lagere pensioentoezegging.

 

In de praktijk is de ontwikkeling van de dekkingsgraad bij SPOA destijds vergelijkbaar geweest met andere fondsen. Door de lagere dekkingsgraad heeft het fonds wel meer tijd nodig om te herstellen. SPOA werkt in de afgelopen jaren met een herstelplan om de dekkingsgraad te verbeteren.

 

Levensverwachting zorgde ook voor daling dekkingsgraad

Ook de levensverwachting is in de afgelopen 10 jaar fors toegenomen. Het extra vermogen dat nodig is om langer leven te financieren, heeft voor een daling van ongeveer 10% van de dekkingsgraad gezorgd. Omdat nu meer rekening gehouden wordt met een stijging van de levensverwachting, is de levensverwachting inmiddels minder van invloed op de dekkingsgraad.