Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 13-12-2022

SPOA verhoogt pensioenen met 3%

SPOA verhoogt de pensioenen en de opgebouwde pensioenen met 3%. De verhoging wordt in 2 stappen doorgevoerd: 1,5% per 1 januari 2022 en 1,5% per 1 januari 2023. De verhoging vindt dus deels met terugwerkende kracht plaats. Voor actieve en gewezen deelnemers komt de verhoging bovenop de vaste verhoging van 1,5% per jaar.

Financiële positie verbeterd

We kunnen uw pensioen extra verhogen, omdat de financiële positie van SPOA is verbeterd. De dekkingsgraad is eind oktober gestegen naar 120,2%. Daarnaast heeft de overheid de regels in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel tijdelijk aangepast.

Verhoging voor gepensioneerden vanaf januari 2023 doorgevoerd

Gepensioneerden ontvangen vanaf januari 2023 een hoger pensioen. De gemiste verhoging van de 12 maanden van 2022 ontvangen ze dan als eenmalige aanvulling. Daarnaast wordt de pensioenuitkering vanaf januari 2023 opnieuw verhoogd met 1,5%.

Verhoging opgebouwde pensioenen actieven en gewezen deelnemers

Ook de opgebouwde pensioenen worden met 2 keer 1,5% verhoogd. Deze verhogingen komen boven op de jaarlijkse vaste verhoging van 1,5%. De verhogingen wor­den in 2023 zichtbaar in het uniforme pensioenoverzicht en op mijnpensioenoverzicht.nl.

Meer pensioenopbouw in 2023

De pensioenopbouw in 2023 bedraagt 1,38%. Dat is 0,8% hoger dan de beoogde opbouw van 1,3%. Deze extra 0,8% is eenmalig en is mogelijk door de stijging van de rente in de afgelopen periode. In 2022 is het opbouw­ percentage nog 0,95%. 

Evenwichtige belangenafweging

Bij al haar besluiten kijkt het bestuur zorgvuldig of de belangen van alle groepen deelnemers worden behartigd. De pensioenverhoging waartoe het bestuur nu heeft besloten, komt ten goede van alle deelnemers en gepensioneerden.

Daarnaast is gekeken of de transitie naar de nieuwe pensioenregeling niet onder druk komt te staan door deze verhogingen. SPOA wil graag dat alle deelnemers en gepensioneerden met minimaal een gelijkblijvend (opgebouwd) pensioen overgaan naar de nieuwe pensioenregeling. Het bestuur acht de kans op een lagere pensioenverwachting zeer klein.

Toekomstverwachting

In de loop van 2023 beoordeelt het bestuur of de opgebouwde pensioenen in 2024 opnieuw kunnen worden verhoogd. Mocht tijdens de transitie sprake zijn van een hogere dekkingsgraad dan nodig om in te varen, dan komt een mogelijk overschot ten goede van de deelnemers en de gepensioneerden.