Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 22-02-2018

SPOA: van, voor en door apothekers

SPOA is een beroepspensioenfonds. Het bestuur van het fonds wordt gevormd door apothekers die zelf deelnemen of hebben genomen aan de pensioenregeling, aangevuld met een externe deskundige. SPOA is een verplicht gesteld pensioenfonds. Dit betekent dat alle apothekers werkzaam in een openbare apotheek1 in Nederland verplicht zijn deel te nemen aan de pensioenregeling.

Beroepspensioenvereniging BPOA


De apothekers bepalen zelf hoe de pensioenregeling er uit ziet. Dat doen zij als lid van BPOA, onze beroepspensioenvereniging die over de inhoud van de regeling gaat. Alle leden hebben hierin een stem.

BPOA geeft vervolgens SPOA de opdracht om de regeling uit te voeren.

 

Aansluiting bij apothekers


Onze pensioenregeling sluit zo goed mogelijk aan op de kenmerken en wensen van de apothekers. Een van de

meest kenmerkende aspecten van de regeling is dat deze een vaste verhoging van 1,5% kent. Deze vaste verhoging zorgt ervoor dat de pensioenopbouw van jonge deelnemers met dezelfde premie (salaris) hoger is dan bij oudere deelnemers. Immers, de inleg van de jongste deelnemer wordt ruim 40 jaar verhoogd met 1,5%. Die van de oudste deelnemer maar 1 jaar. Hoewel ze beiden een gelijk bedrag inleggen, is het eindresultaat afhankelijk van het aantal keren verhoging met 1,5%.

 

Door deze aanpak is de betaalde pensioenpremie meer in evenwicht met de kosten voor pensioenopbouw. Deze kosten zijn voor jongere deelnemers immers lager dan voor oudere deelnemers. SPOA staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). SPOA heeft als doel om de pensioenregeling van de apothekers zo goed mogelijk uit te voeren.

 

  1 Zie Artikel 3 lid 2 van het pensioenreglement 2015 voor de exacte omschrijving.