Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 27-09-2022

SPOA kijkt naar beleggingsstrategie door stijgende rentes

De recente rentestijgingen leiden tot extra aandacht bij pensioenfondsen. Veel pensioenfondsen passen hun renteafdekking aan. Deze afdekking reguleert de invloed van stijgende of dalende rentes op het pensioenvermogen. Ook SPOA heeft extra aandacht voor het rentebeleid. In bijgevoegd artikel van FD Pensioen Pro staat hoe pensioenfondsen in het algemeen en SPOA specifiek inspelen op de stijgende rentes.

Bron: FD Pensioen Pro, woensdag 21 september 2022

Renteafdekking pensioenfondsen schiet omhoog

Pensioenfondsen hebben het afgelopen kwartaal massaal hun renteafdekking verhoogd, gemiddeld met zo’n 3 %-punt. Reden is de sterke stijging van de rente.

Het overgrote deel van de pensioenfondsen heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de renteafdekking verhoogd. Bij opvallend veel fondsen gaat het om relatief grote verhogingen, blijkt uit vorige week door toezichthouder DNB gepubliceerde cijfers. Pensioen Pro turfde liefst 27 fondsen die de afdekking met meer dan 9 %-punt verhoogden. De gemiddelde renteafdekking bedraagt inmiddels zo’n 58%.

Bij de meeste pensioenfondsen is de verhoging een direct uitvloeisel van hun dynamische afdekkingsbeleid. Dat houdt in dat de renteafdekking automatisch met een bepaald percentage stijgt wanneer de rente een bepaald niveau overstijgt. ‘De rente is dit jaar zo sterk gestegen dat sommige fondsen niet één maar twee of zelfs meer triggers geraakt hebben, waardoor ze de afdekking extra hebben opgeschroefd’, weet Bertjan Kobus van consultant Sprenkels & Verschuren. Eind vorig jaar was de rente in de DNB rentermijnstructuur tot een looptijd van vijf jaar nog negatief. Inmiddels staat de rente voor looptijden vanaf twee jaar boven de 2%.

Voorbeelden van fondsen met zo’n dynamisch beleid die hun renteafdekking fors verhoogd hebben zijn Huisartsen en Pensioenfonds AholdDelhaize. Dat laatste fonds verhoogde dit jaar voor het eerst in jaren de renteafdekking, met 10%-punt naar 60%.

Crisissituatie

De gemiddelde verhoging van de renteafdekking viel met minder dan 3 %-punt veel lager uit, omdat veel pensioenfondsen ervoor kozen hun dynamische afdekkingsbeleid al dan niet tijdelijk buiten werking te stellen. Een voorbeeld van zo’n fonds is Pensioenfonds Openbare Apothekers. ‘De extreme stijging van de energieprijzen, de hoge inflatie en de sterke rentestijging die daarvan het gevolg is geweest zien wij als een crisissituatie, waarin mogelijk een ander beleid passend is’, vertelt bestuurder Ronald Heijn. ‘De macro-economische omgeving is nu zo anders dan toen we onze dynamische rentestaffel opstelden. Dan kun je nu niet zonder meer de renteafdekking gaan verhogen, vonden wij. Volgens ons huidige beleid hadden we de renteafdekking nu in twee stappen moeten verhogen naar in totaal 60%, maar in plaats daarvan hebben we die onveranderd gelaten op 42%.’ Openbare Apothekers verwacht de evaluatie van het renteafdekkingsbeleid binnenkort af te ronden.


Pensioenfondsen kunnen volgens Kobus nog meer redenen hebben om de renteafdekking niet te verhogen. ‘Ze zien een open rentepositie als een instrument tegen inflatie, dat helpt de dekkingsgraad op te krikken in een omgeving van stijgende rente. Of ze weten nu al dat ze in het nieuwe stelsel waarschijnlijk minder renterisico willen afdekken, en willen die daarom nu niet verder verhogen. Aan de andere kant zijn er juist ook fondsen die de afdekking juist extra verhogen om de dekkingsgraad te beschermen met het oog op invaren.’

Inmiddels hebben veel pensioenfondsen de renteafdekking volgens Kobus trouwens nog verder verhoogd. ‘Sommige fondsen hebben een verhoging pas per 1 juli doorgevoerd, en dat zit nog niet in deze cijfers. Wij hebben bij onze klanten over de hele breedte gemiddelde           Ronald Heijn   verhogingen gezien van 10 tot 15 %-punt.’


  

Abonnees lezen het hele artikel ook op FD Pensioen Pro: https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30053437/renteafdekking-pensioenfondsen-schiet-omhoog