Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 27-09-2016

SPOA blijft voorlopig in huidige opzet doorgaan

In de afgelopen periode hebben wij u regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen ten aanzien van het apothekerspensioen. Dit voorjaar heeft BPOA (de beroepspensioenvereniging van openbare apothekers) haar leden geïnformeerd over het stilleggen van het onderzoek naar een mogelijk samengaan van SPOA met PMA, het Pensioenfonds voor de Medewerkers van de Apotheken. De verplichtstelling voor deelname was bij aanvang van het onderzoek een belangrijk aandachtspunt, maar is inmiddels verlengd. Daardoor kan SPOA zich voorlopig weer richten op voortzetting als beroepspensioenfonds.

Pensioenfonds functioneert goed

Nu de verplichtstelling is geborgd zijn er geen zwaarwegende redenen om op korte termijn een andere pensioenopzet te zoeken voor de apothekers. Het pensioenfonds functioneert goed en zorgt al 45 jaar voor een goede pensioenvoorziening voor de openbare apothekers, tegen een marktconform kostenniveau. Natuurlijk heeft SPOA veel last van de dekkingsgraadproblematiek door de lage rente en mogelijke kortingen op de (toegezegde) pensioenen. Maar dat geldt voor bijna alle pensioenaanbieders in Nederland.

Veranderingen blijven mogelijk

Dat neemt niet weg dat wijzigingen in het pensioen voor de openbare apothekers in de toekomst altijd mogelijk blijven. De consolidatieslag binnen de Pensioenwereld is nog niet afgerond. In de komende jaren zullen kleine fondsen nog steeds aansluiting blijven zoeken bij grotere collectieven. Bovendien komen nieuwe pensioenvormen, zoals het Algemeen Pensioenfonds, langzaam van de grond. Het pensioenfondsbestuur blijft dan ook open staan voor mogelijke vernieuwing. De belangen van deel¬nemers en gepensioneerden staan daarbij altijd centraal.