Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 16-03-2017

Rendement SPOA Portefeuille 2016: 11,1%

SPOA heeft in 2016 11,1% rendement geboekt op het vermogen. Daarmee is SPOA hoger uitgekomen dan de benchmark van 9,7%. Over het hele jaar 2016 is de rente per saldo gedaald. Dat heeft een positief effect gehad op de vastrentende beleggingen, zoals obligaties. Ook de portefeuilles voor aandelen en vastgoed lieten hoge rendementen zien. De gedaalde rente heeft echter ook effect op de verplichtingen. Dat is het geld dat we moeten reserveren voor de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen. Deze verplichtingen stijgen bij een dalende rente. Per saldo daalt onze dekkingsgraad bij een dalende rente. Bij een stijging van de rente stijgt ook onze dekkingsgraad.

Rente loopt eind 2016 op

In de periode vanaf november 2016 is de rente iets gestegen. Hierdoor is het rendement van de vastrentende portefeuille in de maand november negatief. Daar staat tegenover dat deze stijging van rente ook zorgt voor daling van de verplichtingen.

   

   

Voor de portefeuilles vastrentend en aandelen hanteert SPOA benchmarks gebaseerd op marktindexen. Voor vastgoed en marktneutraal werd de benchmark gelijk gesteld aan het rendement.

Grootste deel pensioenuitkering is rendement

Het vermogen dat SPOA beheert, wenden wij aan voor de huidige en toekomstige pensioenuitkeringen. De verwachting is dat deelnemers gemiddeld ongeveer 2 tot 2,5 keer de premie-inleg aan pensioenen krijgen uitgekeerd. Het totale vermogen van SPOA is voor het grootste deel opgebouwd uit rendement. Minder dan de helft van het vermogen bestaat uit de oorspronkelijke premie-inleg. Meer weten over het vermogensbeheer bij SPOA? Een uitgebreide terugblik op het vermogensbeheer in 2016 leest u vanaf juni terug in het jaarverslag 2016.