Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 23-12-2015

Premienota's ingewikkeld door nieuwe aanpak en nieuwe regeling

Dit jaar is de verwerking van de premienota’s door een samenloop van omstandigheden anders gelopen dan normaal. Dit heeft soms tot kritiek van de deelnemers geleid. Graag lichten wij de gang van zaken kort toe.

Nieuwe pensioenregeling pas laat goedgekeurd

De belangrijkste veroorzaker van de onduidelijkheid is de late goedkeuring van de pensioenregeling door de overheid. De nieuwe regeling is per 1 januari 2015 ingegaan, maar werd pas in mei van dit jaar goed­gekeurd. Onze uitvoerder AZL was daarom gedwongen om met vertraging te starten met het inregelen van de administratie. Gevolg was dat deelnemers werden geconfronteerd met een voorschotnota en een nieuwe manier van aanleveren van gegevens. Pas na aanlevering van de gegevens konden we de juiste premiehoogte vaststellen. 


Premieverhoging en nota voortaan per kwartaal

De nieuwe pensioenregeling is verbeterd ten opzichte van de vorige regeling. Er kan een hoger pensioen worden opgebouwd. In de nieuwe pensioenregeling is een premieverhoging doorgevoerd, dit heeft geleid tot een hoger premieniveau ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast worden de nota’s voortaan per kwartaal verstuurd.


Nieuwe berekeningswijze premiehoogte

Tegelijkertijd zijn we als gevolg van de nieuwe wetgeving overgegaan op een nieuwe methode voor het vaststellen van de premiehoogte. De nieuwe berekening heeft in het bijzonder bij parttime inkomens tot reacties geleid. Inmiddels hebben wij de meeste vragen hierover per telefoon, e-mail of op de bijeenkomst op een goede manier kunnen beantwoorden.


Hoe nu verder?

Alle deelnemers hebben de nota voor het vierde kwartaal ontvangen. Ook deelnemers die geen premie meer hoeven te betalen, hebben hiervan bericht gehad. Deelnemers die teveel premie hebben betaald, ontvangen dit terug van het pensioenfonds. In 2016 is de nieuwe pensioenregeling goed ingeregeld in de administratie van onze pensioenuitvoerder AZL. Vanaf dat moment hoeven wij niet meer met voorschotnota’s te werken. Ook de berekeningswijze en het werken met kwartaalnota’s is dan genormaliseerd. We verwachten dat de verwerking van de premienota’s vanaf volgend jaar dan ook weer naar wens verloopt.

Met vragen kunt u altijd via de gebruikelijke kanalen bij ons terecht.