Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 16-03-2017

Pensioenopbouw blijft 1,3% in 2017

De premie is voldoende om pensioenopbouw te realiseren. Jaarlijks toetst SPOA of de pensioenpremie voldoende is om de afgesproken pensioenopbouw van 1,3% te kunnen financieren. Daarbij staat het effect van de premiebetaling en de pensioenopbouw op de dekkingsgraad centraal. Is de premie voldoende om de beoogde pensioenopbouw te realiseren, dan is de achteruitgang van de dekkingsgraad beperkt of ontbreekt helemaal.

Geen maatregelen nodig

Mede door de dalende rente leek de premie in 2017 onvoldoende om de beoogde pensioenopbouw van 1,3% te kunnen blijven betalen. SPOA heeft hiervan melding gemaakt bij de beroepspensioenvereniging BPOA. BPOA is verantwoordelijk voor de inhoud van de regeling. BPOA kan in deze situatie de pensioenopbouw verlagen of de pensioenpremie verhogen.

In de laatste maanden van 2016 steeg de rente. De premie is voldoende om de pensioenopbouw van 1,3% te realiseren. Hierdoor zijn maatregelen voor 2017 niet nodig.

Hoe werkt het?

Uw pensioen bestaat uit AOW, pensioen van SPOA en eventueel elders opgebouwd pensioen. Uw pensioengevend salaris is opgedeeld in een franchise en een pensioengrondslag. Het deel van uw salaris dat de franchise vormt, is gereserveerd voor de AOW. U bouwt hierover bij SPOA geen pensioen op. Over het deel van uw salaris dat de pensioengrondslag vormt, bouwt u pensioen op bij SPOA. De pensioenopbouw bij SPOA is 1,3% van de pensioengrondslag per jaar. Daarnaast is er een vaste jaarlijkse indexatie van 1,5%.

Inzicht in uw pensioensituatie?

In het deelnemersportaal van SPOA vindt u meer informatie over uw pensioenopbouw bij SPOA. Dit portaal is bereikbaar via Portalen. Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een totaalplaatje van uw opgebouwde pensioenen, inclusief AOW.