Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 12-10-2015

Pensioenfondsbestuur: een serieuze zaak

Een functie bij het pensioenfonds doet een behoorlijk beroep op de capaciteiten van bestuurders. Het is niet iets om er zo maar even ‘bij’ te doen. Bestuurders worden uitgebreid getoetst op hun geschiktheid door de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB). SPOA heeft, zoals een pensioenfonds hoort te doen, bovendien een plan vastgesteld om de kennis en competenties van de bestuurders nu en in de toekomst te borgen.

Ondersteuning door professionals

De bestuurders van SPOA laten zich ondersteunen door externe professionals. Op de voorpagina las u al over de vermogensbeheerders die de beleggingscommissie ondersteunen. De dagelijkse gang van zaken is in handen van directeur Raimond Siebesma. De communicatiecommissie laat zich adviseren door Bureau voor Pensioencommunicatie en door AZL. Sprenkels & Verschuren ondersteunt het bestuur als adviserend actuaris. Externe accountant EY verzorgt de controle van de jaarrekening. Ten slotte controleert de certificerend actuaris elk jaar onder meer of de technische voorzieningen goed zijn vastgesteld en of de voorziening voor de pensioenverplichtingen voldoende veilig is berekend.

Intern toezicht en medezeggenschap

Naast de externe toezichthouders (DNB en AFM) en ondersteuners, heeft SPOA ook intern controle en toezicht geregeld, conform de wetgeving. Het verantwoordingsorgaan beoordeelt het handelen van het bestuur. De Algemene ledenvergadering van de Beroepspensioenvereniging voor Openbare Apothekers (BPOA) wijst de leden van het verantwoordingsorgaan aan. Daarnaast is er een visitatiecommissie die elk jaar de beleids- en bestuursprocessen controleert. Deze commissie heeft bijzondere aandacht voor de manier waarop het fonds omgaat met risico’s op de lange termijn.