A

A
Gepubliceerd op 17-03-2021

Pensioenchecker app: vaste jaarlijkse verhoging niet meegenomen

Even snel en makkelijk uw pensioen checken, net zoals uw banksaldo. Dat kan eenvoudig met de Pensioenchecker app. Let wel op: de vaste jaarlijkse verhoging van uw pensioen met 1,5% is hierin niet meegenomen. Uw opgebouwd pensioen is daarom in werkelijkheid hoger dan deze app laat zien.

Hoe werkt de vaste verhoging?
Van de ingelegde premie wordt jaarlijks een pensioenaanspraak ingekocht. Deze aanspraak bevat voor het ouderdomspensioen een jaarlijkse verhoging van 1,5% tot de pensioenrichtdatum. Deze verhoging wordt uit de premie gefinancierd en is dus voor de pensioenopbouw van dat jaar al ingekocht tot de pensioendatum. De toekomstige jaarlijkse verhoging van 1,5% is dus onvoorwaardelijk. 

Vaste verhoging niet zichtbaar in online tools
Het is op dit moment technisch niet mogelijk om de toekomstige vaste verhoging van uw pensioen te tonen in online tools, zoals ons deelnemersportaal en mijnpensioenoverzicht.nl. De nieuwe Pensioenchecker app is gekoppeld aan mijnpensioenoverzicht.nl en rekent dus met dezelfde cijfers. In deze online tools zijn uw reeds opgebouwde pensioenaanspraken bij SPOA dus lager dan ze in werkelijkheid zijn. 

Vaste verhoging wel zichtbaar op uw UPO
Elk jaar ontvangt u van ons uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarop ziet u hoe hoog uw opgebouwd pensioen zonder, maar ook met de vaste toekomstige toeslag is. U ziet dus twee bedragen: exclusief en inclusief de vaste toeslag. Dat laatste geeft een beter beeld van uw pensioen bij SPOA.

Gratis app
De Pensioenchecker is een gratis app. Iedereen die in Nederland pensioen opbouwt kan deze app gebruiken. U kunt de app downloaden via de App store (Apple) of Google Play (Android). U logt in met uw DigiD. 

De Pensioenchecker is gemaakt door een samenwerkingsverband van de Pensioenfederatie en Nederlandse pensioenuitvoerders. Meer informatie leest u op de website van de Pensioenchecker