Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 10-03-2022

Onderzoek: Hoe kijkt u naar uw pensioen?

Project Apothekerspensioen onderzoekt hoeveel onzekerheid u accepteert rondom uw pensioen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van SPOA. Zij waarderen het wanneer u uw mening geeft. Deelnemers ontvangen op 10 maart een e-mail of op 15 maart een uitnodigingsbrief.

Meer of minder risico?

SPOA belegt het pensioenvermogen. De hoogte van de pensioenen is afhankelijk van de beleggingsresultaten. Het pensioenfonds onderzoekt hoeveel beleggingsrisico u acceptabel vindt. Hoe moeten we het pensioengeld volgens u beleggen? Wilt u veel, of juist weinig risico nemen? De uitkomsten helpen ons bij het vaststellen van de beleggingsprofielen en de risicodelingsreserve. In het onderzoek vragen we u om met de pensioenmeter uw voorkeur aan te geven.

Onderzoek duurt 10 minuten en is online

Het onderzoek wordt in opdracht van SPOA online uitgevoerd door onderzoeksbureau IG&H. Alle deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden krijgen een uitnodiging voor het onderzoek. In het onderzoek zit een filmpje. Bekijk dit goed voordat u verder gaat!

 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Is het onderzoek anoniem?

Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen uw gegevens en de uitkomsten.

Is het belangrijk dat ik meedoe aan het onderzoek?

Ja, pensioen verandert en daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Dat doen we uiteraard het liefst ook op basis van uw mening.

Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?

De uitkomsten zijn belangrijke informatie voor het bepalen van de beleggingsprofielen en de risicodelingsreserve van het pensioenfonds. Het pensioenfonds is er voor de deelnemers. De uitkomsten geven een beeld van hoe de deelnemers van het pensioenfonds aankijken tegen het nemen van beleggingsrisico’s.

De bedragen in de pensioenmeter zijn niet gelijk aan mijn pensioenaanspraken, hoe kan dat?

Het onderzoek is niet gepersonaliseerd, u ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in 3 scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan we uit van 40 jaar volledige opbouw van pensioen tot 65 jaar. En van een bepaalde salarisgroep. De genoemde bedragen in de tabel zijn netto (dus na aftrek belasting) en inclusief een volledige AOW.

Meer vragen en antwoorden