Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 16-06-2016

Meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord beleggen

In 2015 heeft SPOA het beleid op Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) geëvalueerd. Uitkomst was dat het pensioenfonds in de komende periode meer nadruk wil gaan leggen op het maatschappelijk verantwoord beleggen. Hiervoor werd onder meer een nieuwe vermogensbeheerder geselecteerd.

Nieuwe vermogensbeheerder: Actiam

Na een selectieprocedure is Actiam (Voormalig SNS Asset ­Management) gekozen als nieuwe vermogensbeheerder. Actiam belegt voor de aandelenregio’s Noord-Amerika, Europa en Pacific. Deze regio’s werden voorheen voor SPOA beheerd door BlackRock.

Strenge criteria voor mensenrechten, kinderarbeid, milieuvervuiling en wapens

Actiam werkt uitsluitend in aandelen die voldoen aan strenge beleggingsbeginselen op het gebied van milieu, maatschappij en transparantie in toezicht. De gehanteerde criteria in deze fondsen zijn schendingen van kernrechten van de mens, ernstige vormen van kinderarbeid, dwangarbeid, zware milieuvervuiling, controversiële wapens, geen vrijheid van vakvereniging, dwangarbeid en betrokkenheid bij corruptie. Schendingen van de beginselen kunnen leiden tot uitsluiting.

Op basis van deze beleggingsbeginselen scoort een aantal bedrijven zo slecht dat Actiam deze bedrijven opgenomen heeft op een uitsluitingenlijst. Er zijn daarnaast ook bedrijven die volgens de beleggingsbeginselen discutabel zijn. Actiam gaat met deze bedrijven het gesprek aan om te kijken of zij een gedragsverandering kan bewerkstelligen. Op deze manier probeert Actiam een impact te creëren.

Rendement mogelijk hoger

Het rendement bij maatschappelijk verantwoord beleggen ligt niet automatisch lager. Bedrijven die zich richten op een duurzame bedrijfsvoering maken vaak minder kosten. Ook presteren bedrijven met een duurzame langetermijnvisie vaak beter dan anderen.

Clustermunitie

Op 1 januari 2013 is wetgeving omtrent beleggingen in clustermunitie in werking getreden. De beleggingen van het pensioenfonds voldoen aan deze wetgeving.