Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 23-12-2015

Kosten bij SPOA laag

Op verzoek van het bestuur van SPOA heeft pensioenadviesbureau Sprenkels & Verschuren onderzoek gedaan naar de kosten van SPOA ten opzichte van een groot aantal andere pensioenfondsen. Hiertoe zijn de kosten vergeleken op basis van twee verschillende bronnen. De uitkomsten van deze analyse pakken positief uit voor SPOA.

Pensioenuitvoeringskosten dicht bij gemiddeld

Volgens de norm van de Pensioenfederatie dienen de pensioenuitvoeringskosten per deelnemer vastgesteld te worden op basis van het totale aantal actieven en ­gepensioneerden. Pensioenuitvoeringskosten zijn de kosten voor onder meer de administratie en de communicatie.

Bij pensioenfondsen met een maximale fondsgrootte van 10.000 deelnemers bedragen de gemiddelde uitvoeringskosten € 335 per deelnemer. Het kostengemiddelde van SPOA (zonder BPOA) over deze drie jaren bedraagt € 333 per deelnemer. De uitvoeringskosten van SPOA liggen dus net onder het gemiddelde. Ook gecorrigeerd met de fondsgrootte liggen de kosten onder het gemiddelde.


Kosten vermogensbeheer

Naast de kosten voor de uitvoering, is ook gekeken naar de kosten voor het vermogensbeheer. Uit de analyse blijkt dat de gemiddelde vermogensbeheerkosten relatief laag uitvallen in vergelijking met andere pensioenfondsen.


Conclusie

De vermogensbeheerkosten zijn laag ten ­opzichte van andere fondsen. De pensioenuitvoeringskosten zijn gemiddeld, wanneer rekening wordt gehouden met het aantal deelnemers bij SPOA. Op basis van dit onderzoek zien wij geen reden om aan te nemen dat er sprake is van (te) hoge uitvoeringskosten per deelnemer bij SPOA.

De volledige kostenanalyse vindt u terug bij de downloads op deze site.