Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 27-09-2016

Kans op nieuwe korting in 2017 nog steeds aanwezig

Ten opzichte van onze berichtgeving in de nieuwsbrief van juni 2016 is de situatie onveranderd. De lage rente blijft de dekkingsgraden van pensioenfondsen parten spelen. Daardoor is ook de kans op een korting bij SPOA in 2017 nog steeds reëel aanwezig.

Kentering nog niet in zicht

De vraag wanneer deze trend eindigt, wordt vaak gesteld. Een echte kentering wordt vooral bepaald door de ontwikkeling van de rente. Pas als de rente gaat stij¬gen zullen de dekkingsgraden naar verwachting stijgen en wordt de situatie anders. Dat is echter een aspect waarop een pensioenfonds weinig invloed heeft.

Uiteindelijke besluitvorming gebaseerd op complexe rekensom

Sinds 1 januari 2015 zijn nieuwe regels van kracht. De procedure is als volgt:
  1. Een pensioenfonds moet een korting doorvoeren als het niet aannemelijk kan maken dat de dekkingsgraad over 10 jaar gelijk is aan of hoger zal zijn dan de vereiste dekkingsgraad.
  2. Er is een kritische dekkingsgraad vastgesteld. Als de beleidsdekkingsgraad onder de kritische dekkings¬graad daalt, dan wordt een herstel binnen de gestelde termijn niet aannemelijk geacht.
  3. De kritische dekkingsgraad is afhankelijk van de rente¬stand en varieert enigszins. De kritische dekkingsgraad voor SPOA is nu ongeveer 91%.
  4. Eind augustus is de beleidsdekkingsgraad van SPOA 94,4%. Dat is hoger dan de kritische dekkingsgraad.
  5. Een pensioenfonds moet een korting doorvoeren als de beleidsdekkingsgraad op de meetdatum lager is dan de kritische dekkingsgraad.
  6. De beleidsdekkingsgraad van meetdatum 31 december 2016 is bepalend of SPOA in april 2017 een korting zal moeten doorvoeren.

Korten in huidige situatie nog niet noodzakelijk

Omdat de huidige beleidsdekkingsgraad nog boven de kritische dekkingsgraad staat, is een korting bij een gelijkblijvende situatie nog niet aan de orde. De beleidsdekkingsgraad publiceren wij elke maand op de website en is een gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden.
-

-
Het bestuur realiseert zich dat dit geen goed bericht is. Wij doen er alles aan om een korting in 2017 te voorkomen. Toch achten wij het van belang om u blijvend van de actuele situatie op de hoogte te houden.