Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 04-04-2016

Het partnerpensioen nader uitgelegd

Met de ingang van de nieuwe regeling is het partnerpensioen voor actieve deelnemers aangepast. Tussen 2002 en 2015 was het partnerpensioen op risicobasis verzekerd. Er werd geen aanspraak op partner­pensioen opgebouwd. Vanaf 1 januari wordt (opnieuw) partnerpensioen opgebouwd. Door deze aanpassing verandert de opzet van het partnerpensioen voor actieve deelnemers. Zeker in de beginfase is het opgebouwde partnerpensioen laag. Daarom is er een overgangsregeling van toepassing.

Gevolgen voor actieve deelnemers beperkt

Als een actieve deelnemer overlijdt, dan ontvangt de partner het partnerpensioen alsof hij tot en met pensionering deelnemer bij SPOA geweest zou zijn. Hiervoor is een aanvullende verzekering afgesloten. Het partnerpensioen wordt aangevuld tot het niveau van vóór 1 januari 2015, zoals van toepassing in de oude basisregeling.

Keuze bij vervroegd pensioen

Gaat u vervroegd met pensioen? Dan stopt de pensioenopbouw en komt de aanvullende verzekering voor het gat in het partnerpensioen te vervallen. In dat geval kunt u (net als in de oude pensioenregeling) het opgebouwde ouderdomspensioen uitruilen tegen extra partnerpensioen. Heeft u daarnaast partnerpensioen opgebouwd vóór 2002 met een dekking voor overlijden na uw 65ste? Dan krijgt u de keuze om de dekking van het partnerpensioen direct in te laten gaan. Dit betekent dat uw partner ook een uitkering ontvangt als u overlijdt vóór uw 65ste. Deze keuze heeft wel gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen. Dit verschil is uitgerekend in de brief die u dan ontvangt.

Keuze bij beëindigen pensioenopbouw

Stopt u als openbare apotheker, dan eindigt ook uw actieve deelname aan de pensioenregeling voor SPOA. De al opgebouwde pensioentoezegging blijft van kracht. Maar de aanvullende verzekering voor het gat in het partnerpensioen komt te vervallen. In dat geval kunt u (net als in de oude pensioenregeling) het opgebouwde ouderdomspensioen uitruilen tegen extra partnerpensioen. Heeft u daarnaast partnerpensioen opgebouwd vóór 2002 met een dekking voor overlijden na uw 65ste? Dan krijgt u de keuze om de dekking van het partnerpensioen direct in te laten gaan. Dit betekent dat uw partner ook een uitkering ontvangt als u ­overlijdt vóór uw 65ste. Deze keuze heeft wel gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen. Dit verschil is uitgerekend in de brief die u dan ontvangt.

Geen gevolgen na pensionering

De regeling voor het partnerpensioen na pensionering is onveranderd.
Als u het partnerpensioen wilt aanpassen, moet de partner hiermee instemmen. De exacte hoogte van het partnerpensioen leest u in het pensioenoverzicht dat u jaarlijks van SPOA ontvangt of op www.mijnpensioenoverzicht.nl.