Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 20-05-2015

Financiële positie is verbeterd in 2014

De financiële positie van Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers (SPOA) is vorig jaar weer iets verbeterd. Op de beleggingen werd een goed rendement geboekt van 23,9%. Door de aanhoudende daling van de rente namen ook de verplichtingen van het pensioenfonds flink toe.

Rendement op beleggingen in 2014: 23,9%

Het jaarverslag van SPOA over 2014 toont dat de obligatiebeleggingen vorig jaar profiteerden van de daling van de rente. Ook aandelen deden het goed met ruime koersstijgingen. Aan het eind van het jaar bleek SPOA in totaal op alle beleggingen 23,9% rendement te hebben behaald, goed voor een bedrag van € 280 miljoen. Het is het hoogste rendement sinds jaren.

Hogere verplichtingen


Tegenover de goede resultaten van de beleggingen stond vorig jaar een stijging van de pensioenverplichtingen met € 240 miljoen. Hier heeft de daling van de rente juist een negatief effect: hoe lager de rente, hoe hoger de uitkomst van de berekening van de pensioenverplichtingen. Dat betekent dat meer geld nodig is om de pensioentoezegging uit te kunnen betalen. In eerdere jaren stegen de verplichtingen ook doordat de gemiddelde levensverwachting in Nederland toeneemt. Dat leidt voor pensioenfondsen tot hogere lasten omdat over een langere periode dan verwacht pensioen wordt uitbetaald aan de deelnemers. 


Per saldo kon SPOA 2014 afsluiten met € 105 in kas voor elke € 100 aan pensioenverplichtingen. Dat betekent dat de financiële positie van het fonds sinds 2010 is verbeterd. Desondanks is verdere verbetering nodig: er zou volgens de nieuwe regels voor pensioenfondsen in de toekomst minstens € 118,30 in kas moeten zijn voor elke € 100 pensioenverplichting om te kunnen spreken van een robuuste financiële positie.

150617_spoa_kerncijfers_500px_7056c739.jpg

2015

Tot nu toe blijft de trend van hoge beleggingsrendementen en dalende rentes voortduren. De dekkingsgraad ligt (eind april) op 105%. Op onze website www.spoa.nl wordt de ontwikkeling van de dekkingsgraad maandelijks bijgehouden.