Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 04-04-2016

Europese stresstest bevestigt kwetsbaarheden pensioenfondsen

De Nederlandse pensioensector is kwetsbaar voor schokken op de financiële markten. Dat beeld komt naar voren in de resultaten van de stresstest die de Europese toezichthouder voor ­verzekeraars en pensioenfondsen, EIOPA, vorig jaar heeft ­uitgevoerd onder pensioenfondsen in Europa.

Weerbaarheid pensioenfondsen toetsen

Het is de eerste keer dat EIOPA een dergelijke ­stresstest heeft uitgevoerd. Doel van de stresstest van EIOPA is om de weerbaarheid van pensioen­fondsen te toetsen en om mogelijke systeemrisico’s te identificeren.

Lage rente doet beroep op buffers

De uitkomsten van de stresstest bevestigen het beeld dat Nederlandse pensioenfondsen kwetsbaar zijn. Nederland kent voor pensioenfondsen een systeem van buffers om schokken op te vangen. De lage rente heeft een groot beroep gedaan op die buffers, waardoor veel pensioenfondsen niet meer goed in staat zijn om schokken op te vangen.

Heldere communicatie

Het is belangrijk dat pensioenfondsen hierover realistisch en helder zijn naar hun deelnemers. In het pensioentoezicht kijkt DNB in 2016 daarom ­nadrukkelijk naar de financiële opzet van pensioenfondsen en de manier waarop pensioenfondsen de deelnemers informeren over hun financiële positie.
Bron: Pensioenbulletin DNB 26 januari 2016