Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 26-02-2018

Dekkingsgraad SPOA niet de reden voor aanpassing pensioenregeling

De pensioenregeling moest in januari worden aangepast omdat de pensioenpremie onvoldoende was om de pensioenopbouw volledig te financieren. Een deel van de financiering van de pensioenopbouw kwam de afgelopen jaren uit de reserves van SPOA. Daardoor betalen slapers en gepensioneerden mee aan het pensioen van de actieven. Het bestuur vindt dit niet langer acceptabel. De dekkingsgraad van SPOA kent juist een positieve ontwikkeling en vormde geen reden tot aanpassing van de pensioenregeling.

Dekkingsgraad SPOA stijgt


De beleidsdekkingsgraad van SPOA heeft in de afgelopen periode van 12 maanden een stijgende lijn ingezet: van 93,8% in december 2016 tot 101,0% in januari 2018. Belangrijkste redenen zijn de stabilisering van de rente en de goede resultaten op de beleggingen.


De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden in de afgelopen 12 maanden. Aangezien de actuele dekkingsgraad hoger is – 104,5% in januari – is de verwachting dat de stijging van de beleidsdekkingsgraad in de komende maanden nog door zal zetten.

 

Voortaan ook rapportage actuele dekkingsgraad


Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de financiële situatie bij SPOA publiceren wij voortaan ook de ontwikkeling van de actuele dekkingsgraad zo spoedig mogelijk op deze website. 

 

Voorlopig alleen de vaste verhoging


Deelnemers merken voorlopig nog weinig van de stijgende dekkingsgraad. Het fonds staat er financieel beter voor en daardoor neemt de kans op korting af. Het bestuur verwacht echter in de komende periode alleen de vaste verhoging van 1,5% te kunnen toekennen. Voor een (gedeeltelijke) voorwaardelijke verhoging boven op de vaste verhoging moet de beleidsdekkingsgraad stijgen tot boven de 110%. Zolang de dekkingsgraad lager is dan de minimaal vereiste dekkingsgraad van circa 105% blijft het risico op korting van opgebouwde pensioenen bestaan.


Dekkingsgraad


Voor een pensioenfonds is het belangrijk dat de ontwikkeling van het vermogen goed in verhouding is met de ontwikkeling van de verplichtingen. Dat wordt zichtbaar in de dekkingsgraad: de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van SPOA. Groeit het vermogen sneller dan de verplichtingen, dan kan misschien de pensioentoezegging worden verhoogd door voorwaardelijke verhogingen. Stijgen de verplichtingen sneller dat het vermogen, dan kan dit leiden tot het korten van de pensioenen.


Het management van de verhouding tussen het vermogen en de pensioenverplichtingen is een belangrijke taak van het bestuur van SPOA en komt elke bestuursvergadering aan de orde.


Bekijk de ontwikkeling van de dekkingsgraad