Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 12-10-2015

Bestuur SPOA: sterke partners bij beleggingsbeleid

​Veel deelnemers hebben vragen over de deskundigheid van de bestuursleden van SPOA op het gebied van beleggen, zo bleek uit het risicobereidheidsonderzoek van afgelopen voorjaar. Begrijpelijk, want het bestuur bestaat uit openbare apothekers, en dat is nu eenmaal een ander vak dan vermogensbeheer. Ook de lage dekkingsgraad is een reden voor zorg als het gaat om het beleggingsbeleid. Maar de bestuursleden van SPOA beleggen niet zelf en de dekkingsgraad is iets heel anders dan het beleggingsrendement.

Samenwerking met externe professionals

SPOA staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en vooral voor het beleggingsbeleid gelden strenge regels. Bestuursleden die in de beleggingscommissie zitting nemen, zijn als onderdeel hiervan goed opgeleid voor de uitvoering van hun taak. Tevens is een externe deskundige op gebied van beleggingen lid van de beleggingscommissie. De beleggingscommissie laat zich adviseren door een beleggingsexpert bij de bepaling van het beleggingsbeleid. Het vermogensbeheer zelf wordt vervolgens uitbesteed aan professionele vermogensbeheerders. Omdat het om een fors vermogen gaat, maakt SPOA hierbij gebruik van de beste en grootste vermogensbeheerders ter wereld.

Beleggingspartners SPOA

  • In Nederland heeft pensioenadviseur Aon 10 vestigingen met 1.900 medewerkers. Wereldwijd heeft Aon ruim 61.000 medewerkers. Aon begeleidt het bestuur en de beleggingscommissie van SPOA bij de ontwikkeling van het beleggingsbeleid.
  • Vermogensbeheerder Blackrock beheert in totaal USD 4.770 miljard voor haar cliënten. Hiermee is BlackRock de vermogensbeheerder waaraan beleggers wereldwijd het meeste geld toevertrouwen. BlackRock is een van de vermogensbeheerders die het beleggingsbeleid uitvoert voor SPOA.
  • Vermogensbeheerder Pimco beheert in totaal USD 1.520 miljard voor haar cliënten. Pimco heeft 2.412 medewerkers, waaronder 763 beleggingsexperts. Pimco is een van de vermogensbeheerders die het beleggingsbeleid uitvoert voor SPOA.
  • Andere beleggingspartners zijn Acadian en CBRE.

Beleggingsrendement is niet hetzelfde als dekkingsgraad

Een veel voorkomend misverstand is dat de dekkingsgraad een indicator is voor de ontwikkeling van het vermogen. En dat een dalende dekkingsgraad direct veroorzaakt wordt door slechte beleggingsrendementen. Deze redenatie klopt echter niet. De dekkingsgraad is wel de belangrijkste indicator voor de financiële positie van een pensioenfondsHij geeft de verhouding weer tussen de bezittingen en de verplichtingen van het pensioenfonds. De goede rendementen van de afgelopen jaren zijn in de dekkingsgraad teniet gedaan door snel stijgende verplichtingen. De dekkingsgraad zeg daarom niets over het behaalde rendement op het beheerde vermogen of bijvoorbeeld de gemiddelde hoogte van de pensioenuitkering per ingelegde euro.