Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 12-10-2015

€ 2,50 per ingelegde euro

Dat is de som van de pensioenuitkeringen die een 30-jarige deelnemer naar verwachting ontvangt bij SPOA vanaf pensioenleeftijd 67. Een 50-jarige deelnemer ontvangt vanaf pensioenleeftijd 67 circa € 1,95 per € 1 ingelegde premie. Deelnemers weten vaak niet wat de betaalde pensioenpremie uiteindelijk oplevert bij pensionering, zo bleek uit het risicobereidheidsonderzoek van afgelopen voorjaar. De opbrengst wordt in veel gevallen onderschat. De helft van de respondenten verwacht ongeveer de inleg terug te krijgen. Slechts 10% verwacht meer dan twee keer de inleg terug te krijgen. Zij hebben het bij het rechte eind.

Hoeveel pensioen krijgt u terug voor uw ingelegde euro’s?

Een 30-jarige deelnemer ontvangt in de huidige situatie vanaf pensioenleeftijd 67 in totaal circa € 1,60 aan verwachte pensioenuitkeringen per ingelegde euro. Toekomstige indexaties niet meegerekend. Rekening houdend met de vaste, onvoorwaardelijke indexatie van 1,5% tot de 67‑jarige leeftijd, is de som van de verwachte pensioenuitkeringen vanaf pensioenleeftijd 67 circa € 2,50 per ingelegde euro op de pensioenleeftijd.

Ook een 50-jarige deelnemer ontvangt in de huidige situatie circa € 1,60 aan verwachte pensioenuitkeringen vanaf pensioenleeftijd 67 per ingelegde euro. Toekomstige indexaties niet meegerekend. Rekening houdend met de huidige vaste, onvoorwaardelijke indexatie van 1,5% tot de 67‑jarige leeftijd, is de verwachte som van de pensioenuitkeringen circa € 1,95 per ingelegde euro op de pensioenleeftijd.

Het verschil tussen de huidige 30-jarige en 50-jarige deelnemer wordt veroorzaakt doordat een 30‑jarige deelnemer langer de onvoorwaardelijke toeslagverlening van 1,5% per jaar ontvangt (67‑30 = 37 jaar i.p.v. 67‑50 = 17 jaar). De opgebouwde pensioenaanspraken kunnen in de toekomst verder stijgen als het gevolg van voorwaardelijke toeslagverlening of dalen als het gevolg van kortingen.

Hoogte toekomstige pensioenuitkering ligt niet vast

De genoemde uitkeringen bestaan uit ouderdoms- en partnerpensioen. Dit is een berekening op basis van de huidige situatie: de aanspraak in 2015 en de huidige levensverwachting vanaf pensioenleeftijd 67. Toekomstige variabele, voorwaardelijke indexaties of kortingen zijn niet meegenomen. Ook andere gebeurtenissen in de toekomst kunnen dit bedrag nog veranderen. Denk aan ontwikkelingen op de financiële markten, veranderende belastingwetgeving of verdere toename van de levensverwachting. De kans is zeer groot dat dit ook gebeurt. Hiermee houden wij bij deze berekening geen rekening. Vandaar dat het verstandig is om periodiek naar de ontwikkeling van uw pensioen te kijken. Bijvoorbeeld op www.mijnpensioenoverzicht.nl.