Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
A

A
Gepubliceerd op 20-05-2015

Uw pensioen verandert door de nieuwe regeling

De nieuwe pensioenregeling die dit jaar is ingegaan, zorgt voor veranderingen in het ouderdomspensioen en het pensioen voor nabestaanden.

Verhoging van het ouderdomspensioen

Totdat u met pensioen gaat, is er een vaste toeslag (indexatie) van 1,5% per jaar. Is het fonds financieel sterk genoeg dan kan het bestuur daarnaast beslissen nog een toeslag van maximaal 1,5% toe te kennen, de variabele toeslag. Als u met pensioen gaat, vervalt de vaste toeslag. Vanaf dan wordt uw pensioen alleen verhoogd als het bestuur een variabele toeslag toekent. 

Verhoging van het nabestaandenpensioen

Dit pensioen voor partners en kinderen van overleden deelnemers kent geen vaste jaarlijkse verhoging. Is het fonds financieel sterk genoeg dan kan het bestuur wel beslissen om een toeslag van maximaal 1,5% toe te kennen.

… uw nabestaandenpensioen

Overlijdt de deelnemer dan kent SPOA een nabestaandenpensioen toe aan de partner en kinderen. De oude pensioenregeling bood sinds het jaar 2000 alleen een nabestaandenpensioen in de situatie dat u overleed in de periode dat u bij SPOA pensioen opbouwde. Vertrok u uit de pensioenregeling dan was er geen nabestaandenpensioen opgebouwd.

In de nieuwe regeling bouwt u per jaar nabestaandenpensioen op. Dat heeft het voordeel dat SPOA ook pensioen uitbetaalt aan de achtergebleven partner als u overlijdt nadat de pensioenopbouw bij SPOA is gestopt. 

Als u overlijdt terwijl u pensioen opbouwt bij SPOA tellen ook de jaren tot 67 jaar mee. Daarnaast is er nog een vangnet dat voorkomt dat uw partner in de nieuwe regeling minder pensioen krijgt dan in de oude regeling. Voorwaarde is dat u vóór 1 januari 2015 deelnam aan de pensioenregeling van SPOA.

… uw pensioen bij arbeidsongeschiktheid

Wie als deelnemer van SPOA arbeidsongeschikt wordt, bouwt pensioen op maar hoeft daarvoor geen premie te betalen.
De premievrijstelling is gekoppeld aan het percentage waarvoor u arbeidsongeschikt wordt verklaard. Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en daarnaast werkt, betaalt pensioenpremie over het salaris dat wordt verdiend met werken.
Er gelden wel voorwaarden om voor deze premievrijstelling van SPOA in aanmerking te komen:

- u meldt zelf direct uw arbeidsongeschiktheid bij ons, en
- u overlegt een rapport van een erkende keuringsinstantie, en
- u ontvangt een uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
De uitkering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is minimaal 70% van het minimum loon.